Sara Bičič, ustavnoviteljica Sensitivity and beauty, se kot nekdanja športnica zaveda pomena regeneracije telesa.

Pred desetimi leti je spoznala moč masaže, zadnja leta pa se po izobraževanjih v tujini intenzivneje posveča obraznim tehnikam.

Kot fascialist oz. maserka obraza ljudem pomaga do mladostnejšega izgleda in boljšega počutja.

Je tudi certificirana gua-sha trenerka in je masažo s poldragimi kamni prva začela izvajati v Sloveniji.

Piše: Polona Žigo

Na obrazu imamo kar 40 mišic, na katere pogosto pozabimo, zato ste tukaj fascialisti, ki z masažo in treningom mišic poskrbite za vse obrazne strukture.
Katera izkušnja te je pripeljala do tega poklica?

Po naravi sem estet in iščem lepoto v ljudeh in v naravi. Lepoto vidim tako rekoč povsod – še posebej na obrazih svojih prijateljic in mimoidočih, ki jih srečam na piranskih ulicah. Kot izostrena opazovalka zelo hitro zaznam vse spremembe pri ljudeh in seveda tudi pri sebi. Ko sem opazila, da se je moj obraz v določenem času začel spreminjati, sem začela raziskovati naravne metode za izboljšanje tonusa kože.
Naletela sem na tehniko manualnega liftinga in se udeležila več izobraževanj v tujini.
Najprej sem se s tehnikami masaže ukvarjala zgolj iz radovednosti, potem sem navdušila še svoje bližnje. Ker so rezultati bili zares dobri, sem to storitev ponudila tudi drugim.

Katere tehnike masaže uporabljaš pri svojem delu?

Glavne tehnike so: manualni lifting, s katerim s pomočjo masaže aktiviram mišice, intraoralna masaža, pri kateri s sterilnimi rokavicami masiram mišice v ustni votlini, in gua-sha, ki je podporna metoda akupunkture, pri kateri s posebnim poldragim kamnom v velikosti glavnička masiram kožo vzdolž meridianov. Obrazne mišice zelo hitro aktiviramo, ker so najkrajše mišice na telesu. Prav zato so rezultati masaže vidni že po prvem tretmaju. Naj poudarim, da nisem kozmetičarka, pač pa fascialist. To pomeni, da se ukvarjam z vsemi strukturami na obrazu: z limfnim sistemom, krvnim
obtokom, mišicami in kostmi.

Pri botoksu in filerjih ter drugih priljubljenih tretmajih je učinek na izgled kože takojšen.

Ti si izbrala drugačno pot in prisegaš na naravne tehnike. Kako prepričaš nekoga v tako izbiro?
Ta dva pristopa se ne da primerjati. Pri estetski medicini je učinek takojšen, pri masaži obraza pa gre za proces. Pri tretmajih stranke obravnavam celostno in se jim povsem posvetim, spoznam njihov življenjski slog in tudi način, ki bo pripeljal do najboljših rezultatov v najhitrejšem času. Stranke ne prihajajo zgolj na tretmaje, pač pa se naučijo tudi pravilnega nanosa kreme, masaže obraza in vaj za krepitev obraznih mišic. Želim jih opremiti z znanjem in jih spodbuditi, da v tem procesu sodelujejo. Zdi se mi pomembno, da stranke masažo obraza vključijo v njihove dnevne lepote rituale, saj so tako rezultati trajnejši.

So tvoje stranke zgolj ženske, ki si želijo bolj mladostnega videza in kakšne
gube manj?
Večina strank so seveda ženske. A je vedno več tudi moških, ki si poleg klasične masaže privoščijo še masažo obraza. Obiskujejo me tudi stranke, pri katerih z masažami rešujem zdravstvene tegobe, kot so glavoboli, migrene ali škrtanje z zobmi. Mnogokrat so te težave zgolj posledica mišičnih vozlov ali
napetih mišic, ki jih sproščam z masažo in pritiskom na določene točke. Olajšanje je tako rekoč
takojšnje. K meni prihajajo tudi stranke, ki nosijo zobni aparat in imajo bolečine v predelu ustne votline. Skratka, ne gre le za estetiko.

Veliko govorimo o stresu in izgorelosti. Kako se odražata na obrazu?
Ljudje čustva izražamo na dva načina: z besedami in mišično napetostjo. Obraz je pri tem najbolj izpostavljen in ves čas komunicira. Tudi takrat, ko si tega ne želimo.
Opazujte, kaj se dogaja na vašem obrazu, ko ste jezni ali žalostni.
Kaj se zgodi z obrvmi in ustnimi kotički? Kakšna so lica? Hitro boste ugotovili, da se vaš vesel obraz
zelo razlikuje od žalostnega. Čustvene blokade, ki jih doživljamo v življenju, se na obrazu kažejo kot tenzije. Kot fascialist jih seveda zelo hitro zaznam. Prav tako pod rokami začutim, kdaj pride pri stranki do popolne sprostitve.

Tvoj moto se glasi Move your face, change your life (razgibaj obraz, spremeni svoje življenje).

Z njim nagovarjaš tudi svoje sledilce na družbenih omrežjih.
Ali lahko preprost ritual kot je samomasaža obraza resnično spremeni
človeka?

Na to vprašanje bom odgovorila z vprašanjem. Koliko žensk se zjutraj zbudi in se pogleda v ogledalo? Koliko ženske se dejansko vidi v ogledalu? Tu je razlika. S preprostimi rituali, kot sta jutranja masaža obraza ali vaje za obraz, postavimo sebe na prvo mesto. Dan začnemo s seboj, z zavedanjem, da smo pomembni. Poskusite tudi sami. Verjemite, zgodili se bodo pravi mali čudeži.

Katere so tri skrivnosti za lep in svež videz, ki bi jih zaupala bralcem?
Brez razmisleka? Rekla bi masaža, masaža, masaža (smeh, op. a.). Če pa bi morala izbrati tri različne, pa bi bile: prva, masaža obraza, ker so že po dveh tednih izvajanja vidni čudoviti rezultati.

Druga: spanje, ker je regeneracija telesa izrednega pomena, in še: hidracija oz. voda, ki koži vrača vlago, torej mladost.
Če bi dosledno upoštevali vse tri, bi bil to velik poklon sebi in svojemu telesu.